Recenze Mind Scanners

Temná budoucnost dala prostor pro vznik pevného řádu, který nestrpí odlišnost. Na pomoc s udržením pořádku každý den vysílá pracovníky Struktury, kteří se hrabou v lidském mozku a zbavují lidi svobodného myšlení. Co když to ale děláte, protože musíte? A co když dostanete nabídku na spolupráci s odbojem? Budete loajální k systému, nebo se z vás stane rebel?


„For normality and the mind!“ – The Structure

The Structure, nebo chcete-li Struktura, je dystopické velkoměsto pod vládou, která si ze všeho nejvíc cení pořádku a efektivního uspořádání. Jakmile se však najde někdo, kdo vybočuje z řady, vykazuje známky mentálního problému, pošle za ním Mind Scannera, aby prozkoumal jeho mozek pomocí poměrně experimentálních nástrojů a proměnil jej zpátky ve spořádaného občana.

Zní to celkem jednoduše, co? Jenže problém nastává ve chvíli, kdy zjistíte, že stroje kromě mentální vyšinutosti odstraní z člověka i celou jeho osobnost. Vezmete-li navíc v potaz, že The Structure považuje za nemocné i obyčejnou osobnostní výstřednost, musí vám být jasné, že tady vznikne velký problém.

V roli Mind Scannera budete tedy pravidelně navštěvovat vybrané občany, pomocí skenování mozkových vln rozpoznávat jejich problém a rozhodovat se zdali je jejich chování patologické, či nikoli. A abyste náhodou neměli pocit, že máte moc svobodné vůle, vláda vám při vašich posudcích vždy ráda připomene, že drží vaši dceru v karanténě a pouze za předpokladu, že se vyšplháte v pracovním žebříčku dostatečně vysoko, budete ji moci znovu navštívit. Ale opravdu byste věřili někomu, kdo z lidí vysává osobnost?!

CO SE POVEDLO

  • napětí a vtahující atmosféra
  • skenování mysli a následná léčba
  • záludný příběh, kde nevíte komu věřit
  • příjemně nastavená herní doba

CO SE NEPOVEDLO

  • nešťastně vysvětlené popisy zařízení
  • místy nevyvážená obtížnost

Ukaž mi své myšlenky a já ti řeknu, jestli si šílený

První krok k nápravě pomatené lidské mysli spočívá ve skenování. Nasadíte dotyčnému speciálně upravené brýle a podrobíte ho Rorschachovému testu. Samotná diagnostika pak probíhá na základě reakcí skenovaného subjektu. Ten vám začne vyprávět, co pro něj rozmazané fleky znamenají a vy k jeho promluvě přiřadíte jednu ze tří možností.

Jakmile třikrát za sebou označíte správnou diagnózu, pustí vás hra dále. V případě, že situaci vyhodnotíte špatně, ztrácíte nasbíraný bod a čas, kterého máte každý den jen omezené množství.

Lepší stroje, lepší léčení… lepší budoucnost?

Po oskenování je načase rozhodnout se, jestli je dotyčný jedinec příčetný, nebo šílený.

Prohlásíte-li člověka za zdravého, vyděláte si menší obnos peněz a pustíte jej z dosahu Struktury. Připravte se však na to, že pokud budete dělat něco, co se řádu nelíbí, upozorní vás na to a to klidně i pomocí peněžní sankce.

Pracovní nástroje, nebo mučící předměty?

Označíte-li jedince za šílence, přijde čas ponořit se do jeho mozku a vyrvat z něj nežádoucí mentální rysy, kterými se Struktura cítí ohrožena.

Ve hře takových strojů získáte hned několik. Podmínka je však taková, že chcete-li léčit šetrně, budete si za to muset pořádně připlatit.

Zpočátku dostanete přístup pouze ke krabičce podobné zesilovači. Na ni vyberete znak odpovídající nemoci a budete se snažit trefit do míst tak, abyste nepřesáhli červená pole. Takový způsob řešení je však urputně pomalý, a tak není divu, že v rámci procedury se stane z pacienta lobotom.

Mnohem větší šetrnost přinášejí nástroje, na které si budete muset v rámci svého života ve Struktuře našetřit. Ty eliminují hned několik problémů v řadě a přicházejí ve formě tak trochu bizarních miniher. U jednoho budete ladit páky tak, abyste odhalili negativní myšlenky, u jiného rozpoznávat krevní sloučeniny a s dalším se pustíte do natahování hlasivek.

Nápaditost provedení a celého fungování je geniální, ale jednu malou výtku bych přece jen měla. Design uzdravovacích nástrojů je trochu nešťastný a popis fungování jakbysmet. Nejednou se mi tak stalo, speciálně u Stroboshockeru, že jsem musela hru načíst několik za sebou, abych vůbec pochopila to, co se ode mě očekává. Což v případě, kdy je v pozdější fázi hry důležité každé jedno rozhodnutí, moc nepotěší.

Postupem času budete navíc řešit, čím dám komplikovanější stavy šílenství, které si vyžádají nákup vícera zařízení a poměrně časté přepínání od jednoho k druhému. Takže se zde projeví buď vaše šikovnost a cit pro věc, nebo se začnete decentně trápit.

Mind Scanners naštěstí nabízí výběr z několika obtížností. Pokud zvolíte Easy, získáte o něco víc peněz za léčebné procedury a sníží se vám paušální náklady. Jestli ale chcete opravdovou divočinu a boj o holí krk, přepněte na Normal či Hard, nebudete litovat.

Za vlast, nebo revoluci?

Alfa omega celého vyprávění se točí kolem neustálé rozpolcenosti mezi tím být loajální ke Struktuře v naději, že vám to přinese opětovné shledání s dcerou a spoluprací s odbojáři, díky kterým by teoreticky mohlo dojít k revoluci.

To, jak přistupujete k jednotlivým občanům má svůj dopad nejen na jejich zdraví, ale i celkový průběh příběhu. K tomu si navíc připočtěte jen omezený čas v podobě 200 sekund, abyste ošetřili své pacienty, dojeli na kongres či potají se vkradli do vládní organizace. Velice brzy zjistíte, že vám v rámci dne zůstanete čas jen na málo z vytyčených věcí.

Život pod „ochranou“ Struktury ale není zdarma. Na konci každé směny po vás budou chtít určitý obnos peněz, který musíte zaplatit. A co se stane, když jim pro jednou ukážete prázdné kapsy? Struktura vás vykáže z města a nastane Game Over. Takže vám nezbude nic jiného, než si hru rozjet znovu, tentokrát snad s lepším rozmyslem.

Launch trailer Mind Scanners

Shrnutí

Mind Scanners je pořádná morální horská dráha, která neustále zkouší, co unesete pod tíhou neúprosně tikajících hodin. Velice dobře pracuje s atmosférou nesvobodné země, a každá návštěva pacienta vám nabídne naprosto unikátní příběh, u kterého si budete říkat, proč se zrovna tenhle stal v očích Struktury terčem nemoci?

Hra nabízí pěkně velké pokušení mezi rychlou neutralizací osobnosti, která vám přinese pěkný balík peněz a humánním léčením pro blaho pacienta, ale s nejistou budoucností pro vás a vaši uvězněnou dceru. Napětí s postupující herní dobou krásně roste a závěrečné vyústění může mít pro vaši budoucnost nedozírné následky.

Když se navíc smíříte s tím, že některé léčivé nástroje jsou kapku krkolomné a bude trvat pěkných pár horkých chvil, než nepřijdete na to, jak se ten démonický stroj ovládá, získáte naprosto parádní zážitek, kterého nebudete litovat.

HODNOCENÍ: 8/10
  • Vývojáři: The Outer Zone
  • Vydavatel: Brave At Night
  • Žánr: Simulátor, Strategie
  • Datum vydání: 20.5.2021
  • Platformy: PC, Nintendo, Xbox