Recenze: Eldest Souls

Temnota zachvátila svět. Naděje spáchala sebevraždu. Lidstvu hrozí vyhlazení, kdežto bohové? Ti zvítězili. A přesto se ve svitu měsíce zrodil hrdina. Oděn v lesklé zbroji třímá meč z čistého obsidiánu. Zvládne zvrátit kroky osudu a zvítězit nad všemi? To už bude do značné míry záležet vás. Buďte si však jistí, že vám Eldest Souls nedaruje nic zadarmo…


One warrior. One sword. Against them all…

CO SE POVEDLO:

  • parádní pixel art
  • bossové jsou správně nároční
  • epická hudba, jak už to u souls-like her bývá
  • díky snadnému zpracování si to užijou i nováčci žánru
  • adekvátní délka, díky které nevyhodíte ovladač oknem

CO SE NEPOVEDLO:

  • vyprávění příběhu

Fallen Flag Studio ve spolupráci s United Label a Ci Games přivedlo k životu Eldest Souls. Hru odehrávající se ve světě, kde bohové zatoužili po moci natolik, že se rozhodli vyhladit celé lidstvo. A nejspíš by se jim to i povedlo nebýt jednoho hrdiny, který se zrodil z čirého měsíčního svitu.

Ano, správně, tím hrdinou jste v tomto případě vy. A jakožto vyvolený disponujete i speciálním mečem, který jako jediný má moc božské entity sprovodit ze světa. Celý gameplay je pak skrz na skrz přímočarý.

Procházíte jednotlivé lokace (které nejsou nijak zvlášť rozsáhlé) a hledáte dveře, škvíry či jiné roury, které vás přenesou do unikátní arény. Tam se vám ve velkým stylu představý zlotřilý God of Light, Unity nebo Eksyll a na vás pak bude každému z nich pořádně nasekat.

BOJ S BOSSY JE NÁROČNÝ, ALE USPOKOJUJÍCÍ

Hlavním tahákem Eldest Souls jsou samozřejmě boss fighty. A ty se naštěstí skvěle povedly. Bohové, na které narazíte, jsou jedineční a ani po x hodinách nepřestanou překvapovat.

Celkově před vás titul postaví devět povinných bossů a další tři dobrovolné. Jelikož je však hra jako taková poměrně krátká, bylo by jen bláznovství se jim vědomě vyhýbat.

LEVELOVACÍ SYSTÉM A TAJEMNÉ „ÚLOMKY“

Důležitou součástí průchodu hrou je i strom dovedností, který vám umožní přizpůsobit si bojový styl na míru. V základu se pohybujete mezi třemi možnostmi. Windslide zaměřený na pohyb a rychlost. Berserk, který zvyšuje poškození a Counter pro zlepšení obrany.

K efektivnějším soubojům vám rovněž pomohou i speciální „úlomky“ získané z poražených bohů. Ty vám nabízí rozmanité buffy či speciální schopnosti.

Levelovací systém i manipulace s „úlomky“ je vcelku snadná a pro pochopení nebudete muset trávit milion hodin nad internetovými tutoriály. Pokud však i přesto během boje zjistíte, že vám nasázené body nevyhovují, kdykoli si je můžete změnit a tím i překopat svůj dosavadní způsob hry.

SLABŠÍ PŘÍBĚH KOMPENZUJE PARÁDNÍ AUDIO

Kde vývojáři Fallen Flag Studia sáhli vedle, byl přístup k příběhu. Ten je bohužel značně nudný, nenabízí ani špetku kreativity a způsob jeho vyprávění je dosti nešťastný. Což je ve výsledku velká škoda, jelikož jde od první chvíle vidět, že má studio rozhodně na víc.

Situaci naštěstí zachraňuje příjemný audio doprovod. Ten nabírá na síle s každým příběhovým postupem a přináší do 16-bitového světa pořádnou porci života.

Launch trailer na Eldest Souls

Shrnutí:

Eldest Souls si už dle názvu bere pořádnou porci inspirace z Dark Souls, tím však jejich podobnost končí. Místo nekonečného objevování zkratek vám vývojáři servírují jeden boss fight za druhým a NE pro ně není odpověď. Ačkoli hra nemá zrovna nejhlubší příběh, který by vás chytl za prohnilé srdíčko, u hraní vám to překážet nebude. Soubojový systém je chytlavý, bossové kreativní a jejich zabití vám přinese pořádnou porci endorfinů.

Prostě radost, kterou tolik na souls-like titulech milujeme!

Hodnocení: 8/10
  • Vývojáři: Fallen Flag Studio
  • Vydavatel: United Label, CI Games
  • Žánr: Souls-like
  • Datum vydání: 29. 7. 2021
  • Platformy: PS4/PS5, Xbox Series X/S, Nintendo, PC