Herní resty! Indie edice

Titulů v jednom kuse přibývá a času na hraní zase rapidně ubývá. Však to znáš určitě i ty! Z toho důvodu jsem vytvořila tento seznam. Najdeš v něm mé videoherní plány nadcházejících dnů, týdnů, měsíců a pravděpodobně i let:D. Pokud tě zajímá konkrétní karta hry, klikni na ni a odkaz tě přenese na podrobné info


Tato stránka obsahuje videohry, které budu hrát na PlayStationu. Pokud tě zajímá, co plánuji vyzkoušet na PC nebo Xbox, tak klikej dál :D.

Další hry, které hodlám v budoucnu hrát na PlayStationu:

STRUČNÝ SEZNAM HER

The Long Dark

Přemýšleli jste někdy nad tím, jaké by to bylo ztratit se v lese? Stejnou otázku si nejspíš kladli i vývojáři hry The Long Dark. Tam se totiž v roli přeživšího ocitnete uprostřed dřevěné chatky, obklopeni všudypřítomným nebezpečím. Zůstat na místě není možné, a tak vám nezbývá nic jiného, než sebrat vlastní batoh a hledat způsob, jak v této bohem zapomenuté zemi přežít.

The Long Dark je singleplayerová survivor hra, která obsahuje i příběhový mód s 5 epizodami.

  • Hra vyšla: 22. 9. 2014
  • How long to beat: 21 hodin na main story a přes 200 hodin na 100 %

Pinstripe

Co dokážou ruce jednoho zázračně talentovaného umělce? To zjistíte, pokud si zapnete Pinstripe. Hra vybudovaná od základu jedním člověkem, Thomasem Brushem, vypráví o pekle a spasení způsobem, který je originální a rozhodně si zaslouží pozornost každého milovníka Tima Burtona.

Pinstripe je jednoduše chytlavá a logická pošinovka zabalená do unikárního zpracování. Nabízí zajímavá místa pro prozkoumávání vlastních myšlenek a spolu s hudebním podkresem přispívá k nezapomenutelné atmosféře.

  • Hra vyšla: 25. 4. 2017
  • How long to beat: 3 hodiny na main story a cca 6 na 100 %

Ghost of a Tale

Ghost of a Tale nabízí pohled do myšího světa, v kterém hrajete za Tila. Neprávem uvězněnou myšku na hradě Swinling Heights. Tam ale vaše cesta naštěstí neskončí. S pomocí tajemného podporovatele se dostanete ven a získáte možnost vydat se vstříc jednomu z nejlepších dobrodružství vašeho života.

Těšit s můžete na pořádnou stealth akci, průměrně složité hádanky a poctivé prozkoumávání každé sceny!

  • Hra vyšla: 25. 7. 2016
  • How long to beat: 11 hodin na main story a 20 na 100 %

The Unfinished Swan

The Unfinished Swan vypráví příběh o malém chlapci, který byl díky úmrtí v rodině přestěhován do dětského domova. Na cestu si toho vzít moc nemůže, pouze jeden předmět. Monreo si proto vybere nedokončený obraz labutě, který malovala jeho matka těsně před smrtí. Ten ještě tutéž noc ožije a přenese hocha do obrovského, ale opuštěného království. Na vás pak bude v roli Monroa rozhazovat míčky s barvou a hledat stránky pohádkové knihy, v kterých se ukrývá i příběh o tamním králi a jeho poddaných.

The Unfinished Swan nabízí nevšední zážitek, který by neměl minout nikdo, kdo hledá ve videohrách i něco jiného, než jen klasické herní mechaniky a ultrarealistický vizuál.

  • Hra vyšla: 16. 10. 2012
  • How long to beat: 3 hodiny na main story a 4 hodiny na 100 %

The Occupation

The Occupation je adventura zaměřující se na dění v roce 1987. Vy jako investigativní žurnalista máte přesně 4 hodiny reálného času na to, abyste odhalili pravdu o teroristickém útoku a následně rozhodli, jak naložíte s objevenými informacemi. Rozhodování nebude snadné. Volit budete mezi osobními hodnotami a celostátním vyšším dobrem.

  • Hra vyšla: 5. 3. 2019
  • How long to beat: 6 hodin na main story a okolo 14 hodin na 100 %

Viliant Hearts: The Great War

Viliant Hearts vypráví příběh čtyř vojáků (Emila, Karla, Anny a Freddiho) a psa Walta v období 1. světové války. Ačkoli mají všechny postavy jiné charaktery a v příběhu se projevují různě, mají stejný cíl – pomoci najít mladému vojákovi jeho lásku.

Autoři Viliant Hearts vycházeli z historických dokumentů a dopisů odeslaných z fronty. Chtěli tak vytvořit historicky věrnou hru, která svým zpracováním dokáže zastat roli dokumentárního snímku. Fanoušci adventur se však nemusí bát, ve hře najdou řadu hádanek, které perfektně korespondují s prostředím a podtrhují tíživou válečnou atmosféru.

  • Hra vyšla: 24. 6. 2014
  • How long to beat: 6 hodin na main story a okolo 9 hodin na 100 %

The Serpent Rogue

Svět pohltila nákaza, která mění zvířata v bestie, mrtvé obyvatele ve zrůdy a úrodnou zem v pustinu. Situace je natolik tíživá, že si žádá pomoc z vnějšího světa. Ta přijde v podobě mladého alchymisty v morové masce. Jeho úkol je jasný. Najít zdroj nákazy, dostat se k ní a zbavit se jí jakýmkoli způsobem.

The Serpent Rogue klade primární důraz na průzkum, sbírání ingrediencí, vytváření předmětů, obchodování a následného likvidování bossů. Smrt je tady do značné míry definitivní. Nabízí pouze jednu možnost na znovuzískání doposud nasbíraných věcí, jinak přijdete úplně o všechno. Připravit se proto musíte na počátečné neúspěchy a pomalejší tempo hry.

  • Hra vyšla: 26. 4. 2022
  • How long to beat: 3 hodiny na main story a okolo 9 na 100 %

Tails of Iron

Máte slabost pro Zaklínače a kreslené romány? Pak byste měli vyzkoušet Tails of Iron. Akční RPG zabalené do dechberoucí kreslené grafiky. Místo Geralta z Rivie se převlečete do Redgiho, korunního prince, který jako jeden z mála přežije útok ropuch a coby právoplatný dědic trůnu musí najít zbylé členy dvora, svrhout ropuchy, pomstít smrt svého otce a obnovit sílu království, které podlehlo zkáze.

Tails of Iron je bohatá 2déčková hra, která nabízí rozsáhlé množství obsahu s hlavním důrazem na boj. Ten si svou strategií propůjčuje něco málo ze souls-like her a nutí hráče přemýšlet. V nabídce máte také širokou škálu zbraní a předmětů, které si můžete u kováře jednou za čas vylepšit.

A kdyby vám náhodou toho zaklínačství bylo málo, hlavní příběh je tady vyprávěn samotným Dougem Cocklem, dablérem Geralta z Rivie z herní série The Witcher.

  • Hra vyšla: 17. 9. 2021
  • How long to beat: 7 hodin na main story a necelých 10 na 100 %

A Memoir Blue

A Memoir Blue je interaktivní příběhová hra, která vás přenese do role Miriam, plavecké hvězdy. Ta i přes svůj nevídaný talent nemůže najít klid v duši. Důvodem je její komplikovaný vztah s matkou, který v průběhu let zakusil nevídané množství zkoušek.

Hra je inspirovaná životním příběhem vývojářky Shelley Chen. Jedná se o krátký audiovizuální zážitek, v kterém primárně nasáváte atmosféru a občas interagujete s předměty, které vás posouvají dál v příběhu. Za zmínku rozhodně stojí i audiovizuální podkres, který skvěle koloruje s vizuálem a přináší hráči ještě hlubší ztotožnění s hlavní hrdinkou.

  • Hra vyšla: 24. 3. 2022
  • How long to beat: 1 hodina na main story a 2 hodiny na 100 %

Greak: Memories of Azur

Země Azur se již dlouhá léta zmítá ve válce mezi frakcemi Courines a Urlags. Jelikož nic nenasvědčuje tomu, že by se měl stav jakkoli pohnout směr k míru, rozhodne se náš hlavní hrdina, Greak, že Azur nadobro opustí. Sám to ale nezvládne. Potřebuje pomoc svých sourozenců – Adary, která dokáže levitovat a skvěle se potápět a Raydela, skvělého bojovníka vybaveného vystřelovacím hákem.

Greak: Memories of Azur je ručně kreslená plošinovka, která se snaží najít balanc mezi logickými hádankami a svižným akčním bojem. V průběhu celého příběhu ovládáte všechny tři charaktery a s pomocí jejich zvláštních schopností se posouváte vpřed.

Nenechte se však zmýlit. Titul sice vypadá jako skvělý co-op, pravda je ale taková, že se jedná o čistý singleplayer.

  • Hra vyšla: 20. 7. 2021
  • How long to beat: 6 hodiny na main story a 9 na 100 %

A Tale of Paper

Chytla vás za srdce hra Little Nightmare? Tak vyzkoušejte A Tale of Paper! Atmosferickou jednohubku, v které ovládáte papírovou postavu jménem Line. Ta se probudí v opušteném domě a snaží splnit životní úkol svého stvořitele.

Na cestě pak samozřejmě čekejte hromadu nástrah, které budete řešit lehkými logickými hádankami, transformací vlastního těla nebo léty osvědčenou technikou útěku.

Jo, a jestli vám to bude málo, zkuste zahrát A Tale of Paper: Refolded – vylepšenou verzi původní hry, která obsahuje i tři krátké prequel kapitoly s novými charaktery. Titul je aktuálně dostupný na Steamu a Xboxu, brzy by měl přijít i na PS5.

  • Hra vyšla: 21. 10. 2020
  • How long to beat: 5 hodin na main story a 10 hodin na 100 %

Hello Neighbor

Konečně jste to dokázali. Zavřeli jste jednu kapitolu svého života a usadili jste se v krásném prostředí maloměsta. Slunce svítí, ptáci zpívají a váš soused právě nejspíš někoho zabil. Ehm… cože? To se vám nejspíš muselo jen zdát. Jistota je ale jistota, a tak se rozhodnete do sousedova domu vplížit a zjistit, jaké tamství úkrývá jeho sklep.

Hello Neighbor je splněný sen všech stealth maniaků, kteří mají rádi výzvy. Šanci na vyřešení záhady máte vždy jen jednu, a pokud vás podezřelý soused načape, přijde to o veškeré nasbírané předměty. Herní progres vám naštěstí zůstane. Zajímavou složkou je i UI, které se přizpůsobuje vašemu postupu. Když například chodíte do domu stále stejnými dveřmi, může vás dříve nebo později za nimi čekat past či nastražený kamerový systém.

Vývojáři Hello Neighbor nedávno představili i pokračování v podobě Hello Neighbor 2. Na něj bych však dávala pozor, jelikož v době, kdy jsem jej hrála já, bylo poměrně dost zabugované a vůbec nepřinášelo takový zážitek ze hry jako jednička.

  • Hra vyšla: 8. 12. 2017
  • How long to beat: 9 hodin na main story a 18 hodin na 100 %

Hollow Knight

Starobylá říše Hallownest je lákadlem mnoha dobrodruhů. Obsahuje v sobě totiž neuvěřitelné množství skrytých tajemství a zdrojů bohatství. Svůdnému pozlátku neodolá ani náš hrdina, nenápadný rytíž vybavený malým mečem.

Hollow Knight je ukázková plošinovka, k jejímuž úplnému průchodu budete potřebovat řadu dovedností. Inovativním prvkem je systém mapování. Ačkoli nemáte v otevřeném světě po mapě ani pamtáky, můžete si jednotlivé kousky kupovat od jiných postav, psát do nich poznámky a dělat značky. Ve hře narazíte celkem na 30 bossů a více než 130 nepřátel.

  • Hra vyšla: 24. 2. 2017
  • How long to beat: 27 hodin a 62 hodina na 100 %

Limbo

Černobílý svět plný pastí a boje o život. Nejspíš takhle by se dala zkráceně popsat hra Limbo. Váš charakter se probudí uprostřed bezbarvého světa a bez jakéhokoli vysvětlení se musíte vydat na cestu vpřed. Ta je však plná nástrach, hádanek a jakýkoli neuvážený krok je ihned potrestán smrtí.

Limbo není náročná hra na ovládání. V podstatě používáte dvě tlačítka, s kterými si vystačíte od začátku do konce. To, co činí hru tolik vyzývavou, jsou její zapeklité hádanky a ustavičné umírání, které vás vždy vrátí na poslední checkpoint. Za zmínku rozhodně stojí i ambientní hudba a ruchy, které všemu dodávají neuvěřitelně hororově-mystickou atmosféru.

  • Hra vyšla: 21. 10. 2010
  • How long to beat: 4 hodiny na main story a 7 hodin na 100 %